Una de les coses que caracteritza a la música del segle XX i per extensió a la del segle XXI, és la gran heterogenita d'estils que conviuen conjuntament al llarg de la història.
Per altra banda, una pràctica molt popularitzada al llarg de tot aquest temps ha sigut barrejar distints estils en busca d'una sonoritat i d'un estil diferent i nou, com per exemple, el Jazz fusió, Folk rock, Pop rock, Funk rock, Reggae fusió, Folk metal, Flamenc fusió, Flamenc-Jazz, Flamenc rock, etc.
La següent graella mostra la gran diversitat d'estils de música popular urbana que han conviscut durant els segles XX i XXI.
La graella mostra l'origen dels estils música. Per entredre la graella, hem de tindre en consideració que el fet de vore un estil en una columna i que aquest estil no torne aparèixer en les següents columnes no significa que aquest estil haja desaparegut en les següents dècades. Tal és el cas per exemple del Rock, aquest estil aparegué en els anys 50 i fins a dia de hui aquest estil ha estat sempre present al llarg de les distintes dècades tot i que no el trobem reflexat en les distintes columnes de la graella.
Acontinuació us deixe un mini tutorial que explica breument com donar les primeres passes a l'aplicació INCREDIBOX. En aquest mini tutorial també aprendreu com crear les vostres composicions, com enregistrar-les i com compartir-les.
La finalitat d'aquesta sèrie de daus digitals és introduir un element aleatori o d'atzar en les activitats musicals de l'aula, per potenciar la motivació de l'alumnat a través de la ludificació de l'activitat en qüestió.
Aquests daus animats són vídeos que al reproduir-se fan avançar distintes imatges a gran velocitat.
Per a aturar el dau, polsa sobre el botó "pausar" del reproductor.
Per a que el dau torne a girar, polsa sobre el botó "reproduir".
Nota: si cliques sobre el vídeo amb el botó dret, podràs seleccionar la opció "bucle". La qual cosa farà que el vídeo torne a reproduir-se des de l'inici quan aquest arribe al final.
Dau amb les notes musicals escrites en el pentagrama
Dau amb el nom de les notes musicals
Dau amb figures musicals
Figures que apareixen al vídeo: redona, blanca, negra, silenci de negra, 2 corxeres i 4 semicorxeres.
Dau amb instruments de vent metall
Instruments de vent metall que apareixen al vídeo: trompeta, trompa, trombó, bombardí i tuba.
Dau amb instruments de vent fusta
Instruments de vent fusta que apareixen al vídeo: flauta travessera, flauta dolça o flauta de bec, oboé, dolçaina, clarinet, saxòfon i fagot.
Dau amb instruments de corda
Instruments de corda que apareixen al vídeo: violí, viola, violoncel, contrabaix, arpa, guitarra, ukelele , llaüt i piano.
Dau amb instruments de percussió
Instruments de percussió que apareixen al vídeo: bombo, bongos, caixa, caixa xinesa, campanes tubulars o campanòleg, cascavells, castanyoles o postisses, clauss, cròtals o xinxines, djembé, esquellot, güiro, maraques, marimba, pandereta, pandero, plats, tabal, timbal, triangle i vibràfon.
Ritmograma de la cançó "La pantera rosa", del compostor Henry Mancini, amb la qual podràs practicar la lectura rítmica de les figures de negra i silenci de negra.
Joc d'escapada en el qual has d'aconseguir reunir totes les parts d'un mapa per a saber on s'amaga el tresor. Per aconseguir completar el mapa hauràs de superar 3 reptes:
En aquesta entrada practicarem amb els matisos agògics. Recorda que els matisos agògics són aquells termes (escrits en italià) que fan referència a la velocitat en que hem d'interpretar una determinada partitura.
En aquest primer joc, haurem d'ordenar correctament els matisos agògics de més lent a més ràpid.
Clica sobre la imatge
En aquest segon joc, haurem d'emparellar cada matisos agògic amb el seu significat.
Clica sobre la imatge
En aquest últim joc, hauràs d'escoltar atentament els àudios per emparellar-los correctament amb el seus matís agògic.
Ritmograma amb la cançó "The lion sleeps tonight" del grup The tokens, per a practicar la lectura rítmica de les fugures de negra, silenci de negra i 2 corxeres.
En aquesta entrada trobareu 6 entretinguts jocs de memòria que ens ajudaran a desenvolupar la capacitat d'atenció del nostre alumnat a través del reconeixement visual dels instruments musicals.
Aquest jocs ens ajudaran també a prendre consciència de les famílies instrumentals, ja que per a no incloure un elevat nombre d'instrument en el joc he organitzat els instruments per famílies instrumentals.
Hui us porte la partitura d'una cançó del grup Dúo dinámico, "Resistiré". Una cançó que sona quasi en tots els carrers a les 20 h. quan eixiem al balcó a aplaudir per tota eixa gent que continua lluitant en primera línia contra el corona virus.
A continuació us presente un sèrie de vídeos rítmics escrits a 2 veus per a desenvolupar la lectura rítmica de la figura e negra.
Aquests vídeos es poden treballar de diverses maneres: coordinació de mans, coordinació mans i peus o amb instruments de xicoteta percussió. Tanmateix els agrupaments podran variar tant per a treballar individualment com per grups.
Pel que fa als instruments de percussió, la iconografia utilitzada sols és orientativa, les instruments poden variar així com agrupar-los per famílies en instruments de percussió de metall i de fusta, per tal d'enriquir la varietat tímbrica.
En el vídeo anomenat 1.0, he evitat incloure la iconografia per tal que cadascú puga adaptar l'exercici a les seues necessitats i gustos.
Polirítmies a 2 veus sense assignar instruments ni part del cos
Joc per a treballar l'atenció amb el nostre alumnat.
Aquest joc segueix la mateixa dinàmica del conegudíssim joc "Buscant a Wally", en el qual l'alumnat ha de trobar dintre del requadre les 6 figures musicals que apareixen en la part superior.
Observació: utilitza fundes de plàstic per a poder reutilitzar els fulls.
Aquest joc d'escapada transcorre en un jardí, però no un jardí qualsevol. Aquest jardí és un laberint. Un jardí ple de cruïlles i de camins sense eixida on l'única manera de trobar l'eixida és passant 3 proves. 3 proves que sols els més intrèpids podran superar per a poder sortir d'aquest enrevessat laberint. Seràs tu un d'ells?
Ritmograma sobre la cançó "Over the rainbow" de la pel·lícula "El mag d'Oz" per a desenvolupar la lectura rítmica de negra, silenci de negra i 2 corxeres.
Avuí us deixe un divertit joc per a practicar el reconeixement de les notes al pentagrama. Es tracta del joc, "Jo tinc, tu tens". És un joc que segueix la mateixa dinàmica de joc que el conegudíssim joc el dominó.
Cada carta està dividida en 2 seccions:
La part superior de la carta que correspon a "Jo tinc". En ella apareix la nota representada en el pentagrama.
La part inferior que correspon a "tu tens". En ella apareix representada la nota en lletres.
Per torns, en cada ronda començarà un jugador en obrir el joc. Al tirar la carta, el jugador ha de dir en veu alta: "jo tinc la nota..., qui té la nota...". D'aquesta manera el joc continuarà fins que totes les cartes estiguen sobre la taula.
L'objectiu del joc és continuar la cadena i aconseguir que totes les cartes acaben sobre la taula.