Hola, Benvingut al meu blog!

Pots seguirnos en les xarxes socials o subscriuret al feed.

¡ Subscriure al nuestro blog!

Rep en el teu correu les últimes noticies del blog. Ingressa el teu correu per a subscriure.

Pàgines

dimecres, 21 de desembre del 2011

Entonació de Do a Sol

De Do a Sol




dijous, 15 de desembre del 2011

Music-Maker

Us adjunte en aquest post una direcció web on poder practicar l'estudi de l'entonació: Musik-Maker

Amb aquesta aplicació podreu compondre i escoltar la melodia que creeu.


El que heu de fer es arrastrar les notes que trobareu a la part inferior de la pantalla sobre els cercles en blanc (us aconselle que comenceu practicant amb les notes de color blau, que són les més llargues, les qual us permetran escolar amb major deteniment l'altura de la nota).

Una vegada s'han col·locat les notes al lloc, si cliqueu sobre el botó REPRODUIR escoltareu la melodia.

Divertiu-se!!





dissabte, 10 de desembre del 2011

Matisos dinàmics de menor a major

Us apetix practicar els matisos dinàmics d'una manera divertida?



ORDENA ELS MATISOS DINÀMICS DE MENOR A MAJOR INTENSITAT

Matisos dinàmics de major a menor

Us apetix practicar els matisos dinàmics d'una manera divertida?



ORDENA ELS MATISOS DINÀMICS DE MAJOR A MENOR INTENSITAT

divendres, 9 de desembre del 2011

Modificació Lliçó 4

En aquest post teniu la modificació de la lliçó 4. Com ja us vaig comentar he baixat el tempo per a facilitar la lectura i l'entonació de la lliçó.

Estic molt satisfet del treball que heu estat fent durant aquest primer trimestre. Aquesta primera prova de nivell de llenguatge musical és més una prova de nervis que de continguts musicals, així que intenteu estar tranquils que sé el que és passar per ahí. Molta sort a tots.



dissabte, 19 de novembre del 2011

Examen teoria 2010/2011

Disculpeu-me pel retard en penjat l'examen de teoria, però el post anterior m'ha tingut entretingut bastant temps i volia acabar-lo abans de fer qualsevol altra cosa.

Us adjunte a continuació l'examen de teoria de l'any passat.





divendres, 18 de novembre del 2011

Àudios dels exercicis d'entonació

Hola de nou a tots!
Espere que us siguen útils els materials que penge poc a poc al bloc.

Aquesta setmana he estat reflexionant sobre la manera en què podeu treballar l'entonació a casa, la qual cosa ja us dic que no és cosa fàcil.

En els exercicis d'entonació es procura suprimir tots aquells elements que puguen dificultar la lectura i que per tant puguen complicar la tasca d'entonar correctament allò que es canta. Dit això, el ritme procurarà construir-se a partir d'una estructura simple de figures que es repetix constantment (ostinat) durant gran part del exercici. De igual manera, la melodia seguix un mateix patró melòdic, el qual varia en altura tant ascendentment com descendentment (progressions).

Tan el ritme ostinat com el patró melòdic fan que els exercicis d'entonació siguen pobres rítmica i melòdicament, ja que són repetitius i sempre sonen igual, però no hem de perdre de vista que és en l'entonació on tenen la seua essència.

Aprofitant que a la primera part del llibre de solfeig tenim exercicis per a entonar he transcrit tots els exercicis d'entonació de les 20 primeres lliçons (mala faenasa tot siga dit). El que us propose és que els practiqueu amb els àudios que he penjat baix.Fixeu-vos que he penjat dos arxius: el primer amb la melodia i l'acompanyament i el segon arxiu únicament amb l'acompanyament.



Per a relacionar correctament cada track amb la lliçó del llibre primer haureu de descifrar el nom de cada track. El nom de track està format per 2 números, per exemple 3_1:
  • El primer número indica que la lliçó correspon als exercicis preparatoris de la lliçó 3.
  • El segon número, que apareix separat del primer per un guió baix (_), indica que és el primer exercicis del 3 que trobareu en el apartat de exercicis d'entonació.

divendres, 11 de novembre del 2011

Corxeres

Com ja s'acosten les lliçons on apareixen les corxeres he preparat un full amb diversos exercicis per a que pugau practicar la seua lectura. Com ja és habitual, fixeu-vos que baix teniu l'enllaç per descarregar-vos els àudios. 

Espere que us siga d'utilitat.

Corxeres  


dimecres, 26 d’octubre del 2011

Proporcionalitat de les figures

En aquest diagrama he intentat visualitzar gràficament la relació existent entre les diverses figures musicals. Tan mateix, la proporcionalitat és igualment aplicable als seus respectius silencis.

Proporcionalitat de Les Figures

dimecres, 5 d’octubre del 2011

Entonació Do - Re - Mi

En aquest post et presente un full amb 9 lliçons per a practicar l'entonació de les notes: Do, Re i Mi. 

He tractat de simplificar al màxim la rítmica de les lliçons a negres i silenci de negra per tal de que aquesta no interferisca en el que realment ens interessa practicar: l'entonació. La simplificació arriba a l'extrem de que totes les lliçons seguixen un mateix patró rítmicament de dos compassos de negres acabats amb silenci de negra.

Fixa't que he adjuntat un arxiu comprimit amb els àudios de les 9 lliçons en format mp3.

Arriba el moment de cantar...


 

dimarts, 4 d’octubre del 2011

Solfeig Rítmic Nº1 - Dante Agostini

Dante Agostini - Solfeo Ritmico 1


En aquesta aportació us adjunte un llibre per a practicar la lectura rítmica, es tracta del llibre Solfeig Rítmic nº 1 de Dante Agostini

Particularment considere que és un llibre molt complet per a practicar i dominar les principals estructures rítmiques però sobretot el considera molt apropiat per a iniciar-se en la lectura rítmica.

Com voreu us adjunte un arxiu .rar amb els audios de les lliçons 1-24.




Aprofite l'ocasió per recordar-vos que per a qualsevol incidència o suggerència podeu contactar amb mi via correu electrònic.


dilluns, 3 d’octubre del 2011

Full amb pentagrames en blanc



Si el que vols és imprimir un full amb pentagrames en blanc no busques més, passat per la direcció web de dolmetsch. En ella hi ha una gran quantitat de plantilles amb fulls de pentagrama en blanc. Entra i imprimix-te aquella que millor s'ajuste a les teues necessitats i gustos.

divendres, 30 de setembre del 2011

Piano Virtual 2





No tot el món té la sort de poder tindre a casa un piano per a practicar solfeig, per aquest motiu és interessant i de gran ajuda utilitzar aquesta aplicació que es pot descarregar d'internet i començar a utilitzar-se sense necessitat d'intalar-la prèviament. És tan fàcil com fer doble clic sobre l'arxiu en qüestió i començar a practicar.

Espere que us siga útil.

"Xilòfon" Virtual



Amb aquesta aplicació pots fer sonar les notes musicals fent clic sobre elles.

Grava i escolta allò que has tocat amb el reproductor-gravador que trobaràs a la part superior del costat esquerre.

Passa-ho bé composant i escoltant les teues melodies.


Generador de pentagrames



Aquesta utilitat us servirà per imprimir-vos les vostres fulles de pentagrames. 

Tria en el menú de la dreta el tipus de pentagrama que vols imprimir (individuals, per a piano, per a cor o configura'l tu mateix) i clica sobre el botó d'imprimir (Print Staff Paper).


Note Trainer



L'aplicació que us presente ací és una més de les moltes que podeu trobar a Internet per a practicar la lectura de notes.

Fixeu-se que el sistema de notació musical és l'anglés. Un truc per recordar l'equivalència al sistema llatí és començar l'alfabet amb la nota La:
  • A La
  • B Si
  • C Do
  • D Re
  • E Mi
  • F Fa
  • G Sol

T'has fixat en el marcador de la dreta que mostra els encerts i les errades? Quant encerts seràs capaç d'aconseguir??



dijous, 29 de setembre del 2011

Do - Sol - Do'



En la següent activitat has d'identificar la altura del so que produix la bola de tres possibles opcions (agut, mitjà o greu) i arrastra-la a la part de l'escala on cregues que li correspon segons l'altura del seu so.

Posa atenció i col·loca de cada bola al seu lloc.

Percepció visual i auditiva 1


Aquesta és una aplicació per a practicar la percepció visual i auditiva. En ella haureu de agrupar els objectes en: objectes de vidre, objectes de fusta i objectes de metall.

Presta atenció i aguditza l'oïda.


Allibera els animals amb ritmes




Divertida aplicació flash per a practicar la lectura de ritmes. 

Ajuda al mag a trobar els animals. Únicament podràs alliberar els animals de la seua pressó si toques bé el ritme que et proposen amb la barra d'espai. Seràs capaç d'ajudar al mag? 

Progrés Musical 1.1




L'enllaç que trobareu a continuació conté els acompanyaments de piano corresponents a les lliçons 1 fins la 20. 

Totes elles comencen amb un compàs de claqueta per tal de percebre el tempo de cada lliçó abans de que aquesta comence.

Per tal de procurar que l'aprenentatge de les lliçons siga un mitjà al servici d'aprenentatge musical i no siga una finalitat en la qual la capacitat memorística siga el seu màxim exponent, en els acompanyaments la melodia està absent, o millor dic, la presència de la melodia és quasi inexistent per tal de que siga la veu del piano la que tinga una major presència.




Cartes d'instruments


Cartes Instruments

Amb aquestes cartes els alumnes aprenen els noms dels instruments però també a classificar-los per famílies instrumentals.


Activitats suggerides:
  • El mestre mostra una carta i els alumnes han de respondre amb el nom de l'instrument.
  • Repartir un joc de cartes a cada alumne per a mostrar l'instrument que anomene el mestre/a.
  • Repartir un joc de cartes a cada alumne per a que les separe per famílies.
  • Ordenar els instruments de cada família d'agut a greu.
  • Jugar amb el tauler de la muntanya: el xiquet/a agafa una carta i si encerta el nom de l'instrument avança una casella.

dimecres, 28 de setembre del 2011

Tauler

TAULER

Tauler



Amb aquest tauler es poden realitzar diverses activitats, ja siga de reconeixement de notes, identificació de figures musicals, percudir ritmes, identificar instruments...

El desenvolupament de joc que seguix és el següent: el joc està pensat com un joc de conjunt, no individual, en el que únicament hi ha una figura per a tots que avançarà pel tauler, però la resposta ha de ser donada de manera individual. Cada alumne per torns agafarà una carta o targeta i haurà de reconèixer el que en ella hi ha (nota, figura, instrument, ritme...), si ho encerta avança una casella. Si en cas contrari no ho encerta es perd el torn i serà un altre company qui haja d'agafar una altra targeta per continuar avançant per les caselles.

Per a donar emoció al joc els dic als alumnes que tenen 5 minuts per fer arribar la figura fins el final i guanyar d'eixa manera el joc, però vertaderament eixos 5 minuts no són 5 i per sort sempre tenen temps a fer-la arribar encara que quan estan prop d'aconseguir-ho els dic que està a punt d'esgotar-se el temps i que s'han de donar pressa.

Espere que el gaudiu igual que l'he gaudit jo amb els alumnes.



Cartes Instruments-Noms

Cartes instruments-noms

Bingo rítmic inicial

BINGO RÍTMIC INICIAL




 





Amb aquest material es practica el ritme i el dictat rítmic d'una manera divertida i entretinguda.

Per a jugar al Bingo Rítmic es tan fàcil com repartir a cada alumne/a un cartó, en el qual hauran escrits 4 ritmes diferents. El mestre/a tocarà aleatòriament ritmes escrits a una plantilla on estan escrits tots el ritmes possibles continguts en els cartons. En el moment que un alumne/a identifique el ritme que s'ha interpretat en algun dels que té escrits al cartó el taparà i continuarà jugant fins que algú complete tapar tots els ritmes del cartó i cante en veu alta la paraula "BINGO". 

Per tal de validar el bingo es necessari comprovar que els ritmes del cartó han sigut prèviament interpretats.

GNU Solfege

GNU SOLFEGE




GNU Solfege és un programa per a practicar el desenvolupament auditiu mitjançant diversos exercicis musicals de:
  • Intervals
  • Acords
  • Escales
  • Ritmes


    A continuació us adjunte la direcció web oficial del programa, en la qual trobareu informació sobre el setup i un pràctic manual d'usuari.


    dimarts, 27 de setembre del 2011

    Aranya







    Aquesta aplicació flash és una més amb la qual es pot practicar la lectura i identificació de notes en el pentagrama.

    Per a començar a practicar cal clicar sobre la aranya, en eixe moment l'aranya baixarà i es situarà en un punt del pentagrama. El joc consistix en identificar la nota que representa l'aranya.


    Nom notes





    Entretinguda aplicació flash amb la qual practicar la identificació i lectura de notes.

    El primer pas que s'ha de donar per a començar a practicar és triar la velocitat amb la qual es mouran les notes: adagio (lent), andant (velocitat intermitja) i allegro (ràpid).


    Una volta iniciat el joc la manera de sumar punts és identificar la nota que corre pel pentagrama i arrastrar la nota de la part inferior que conté el nom correcte fins tocar la nota que es desplaça pel pentagrama.

    Seràs suficientment ràpid??


    Figures en les monedes

    FIGURES EN LES MONEDES








    Amb aquest original material els alumnes aprendran d'una manera molt lúdica la duració de les figures musicals com si de monedes es tractés.

    Cada alumne haurà de completar amb les "monedes" els 3 compassos: 24, 34 i 44. Una vegada complets se'ls animarà a que investiguen si existeixen altres possibles combinacions.


    Lectura rítmica

    LECTURA RÍTMICA



    A continuació us presente una aplicació flash per a practicar el reconeixement de ritmes. 

    En aquesta activitat trobareu tres nivells de dificultat: fàcil, mitja i difícil. En cada d'elles escoltaràs una bateria de 10 ritmes, els quals hauràs d'identificar amb alguna de les 6 possibilitats presentades.


    Ací pots descarregar/obrir els 3 nivells:


    Ear Master Pro

    EAR MASTER PRO




    Aquest programari és un dels productes estrela per exel·lència pel que fa al desenvolupament auditiu musical. Amb ell podeu practicar una gran diversitat i varietat d'exercicis: 
    • Comparació d'intervals
    • Identificació d'intervals
    • Identifiació d'acords
    • Inversió d'acords.
    • Progressió d'acords
    • Identificació d'escales
    • Lectura de ritmes
    • Imitació de ritmes
    • Correcció de ritmes
    • Dictats melòdics

    Una de les principals característiques del programa és que des del menú "Exercicis" es pot accedir a "Configurar Exercicis" i personalitzar l'exercici per tal d'ajustar-lo a allò que ens interessa practicar.

    En l'arxiu comprimit trobareu instruccions sobre la instal·lació i l'enregistrament. 


    Metrònom

    METRÒNOM 




    Generalment aquest programes són versions Demo que pots provar durant 30 dies de manera gratuïta, però per a poder continuar utilitzant el programari de manera indefinida és necessari pagar i enregistrar-te.

    Per enregistrar-te de manera gratuïta i convertir la versió Demo en Full cal seguir els següents passos:
    1. Clicar sobre Help-Register
    2. Nom: un nom qualsevol
    3. Registration Key: 0
    4. Clicar sobre Unlock
    5. Tancar i tornar a obrir el programa per a que faça efecte el canvi.


    Piano Virtual

    PIANO VIRTUAL




    No tot el món té la sort de poder tindre a casa un piano per a practicar solfeig, per aquest motiu és interessant i de gran ajuda utilitzar aquesta aplicació que es pot descarregar d'internet i començar a utilitzar-se sense necessitat d'intalar-la prèviament. És tan fàcil com fer doble clic sobre l'arxiu en qüestió i començar a practicar.

    He considerat oportú per a orientar a la gent que no està familiaritzada amb el teclat del piano col·locar el nom de les notes en les tecles. A la imatge de dalt teniu una mostra.

    Espere que us siga útil.

    Cartes Notes

    Cartes Notes Escala

    Aquest material l'utilitze en una gran diversitat d'activitats que els alumnes acullen de molt bon grat. Ací mostre alguns suggeriments:
    • Discriminar aquelles notes que estan en les línies de les que estan en els espais.
    • Ordenar les notes ascendentment o descendentment.
    • Relacionar el nom de la nota amb la seua localització dins del pentagrama.
    • Practicar la lectura de notes on l'alumnat ha d'identificar el seu nom mitjançant diverses ordenacions proposades pels mateixos companys. Exemple: un company ordena les notes a plaer i l'altre companys les llig.
     

    dilluns, 26 de setembre del 2011

    Lectura Rítmica

    Lectura Rítmica




    En el següent enllaç pots decarregar-te i escoltar els audios de les lliçons.




     

    Apunts de ritme

    Apunts de ritme

    Vademecum

    Vademecum




    Fononímia Kodaly Iniciació

    Fononímia Kodaly




    Fononímia Kodaly

    Fononímia Kodaly



    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...